Rady a tipy
Jak pečovat o příbory
Krásné příbory změní Váš zážitek ze stolování. A pokud se budete řídit následujícími doporučeními ohledně mytí a skladování, Vaše příbory si zachovají svůj lesk a krásu po mnoho let. Doporučujeme umýt ostří nožů ihned po použití a osušit je měkkou, absorpční utěrkou.
Myčka: Vždy prosím zkontrolujte, zda Vaše příbory jsou vhodné pro mytí v myčce. Většinou jsou příbory vhodné do myčky,ale...
- nerezové příbory 18/10 jsou vhodné do myčky do teploty 65° C
- příbory s barevnou rukojetí jsou vhodné do myčky, ale na střední teplotu (max 50°C – 55°C)
- používejte jemný mycí prostředek, bez abrazivních částic, který neobsahuje chlor, alkohol ani parfém
- příbory s dřevěnými rukojeťmi, příbory s vloženými Swarowski elementy a také příbory s pozlacenými a postříbřenými dekorativními elementy lze mýt pouze ručně - nejsou vhodné do myčky
Dodržujte instrukce, které jste obdrželi s myčkou. Jakmile skončí mycí cyklus, vyjměte příbory z myčky a ručně je osušte. Pokud to není možné, alespoň otevřete dveře myčky, aby pára mohla ven z myčky a nevzniklo tak v myčce vlhké prostředí. Nože dávejte do myčky odděleně od lžic a vidliček a ostatních předmětů, a tak aby špička ostří směřovala směrem dolů. Nepoužívejte mycí cyklus rinse-and-hold (opláchnutí bez sušení) – na příborech, které jsou ponechané ve vlhku mohou vzniknout skvrny a může dojít k poškození příborů. Nedávejte do myčky společně postříbřené a nerezové předměty. Obecně, funkce myček „sušení“ není prevencí koroze, proto příbory ručně osušte ihned po umytí v myčce.
Ruční mytí: Používejte tekutý nebo krémový mycí prostředek, ne prášek. Nepoužívejte drátěnku nebo abrazivní mechanické prostředky. Nepoužívejte abrazivní mycí prostředky. Nepoužívejte alkalické mycí prostředky a mycí prostředky s obsahem chlóru, alkoholu a parfému.
Sklo Luigi Bormioli
ANTI-DRIP COATING®
Revoluční úprava proti kapkám vína:
- již žádné kapky vína na vnějším povrchu karafy, dekantéru či ubrusu
- víno vytéká bez tření a snadno se nalévá do sklenic
- kapky vína jsou zachyceny uvnitř nádoby
Anti-drip coating® je speciální úprava povrchu skla nejmodernějšími technologiemi. Je odolná mytí a opotřebení, odpuzuje nečistoty a vodní kámen. Nevznikají tak ani usazeniny vína v hrdle karaf. Úprava je naprosto průhledná, je úplně inertní a vhodná pro styk s potravinami, neovlivňuje organoleptické vlastnosti vína.
SON.hyx®
SON.hyx® je inovativní materiál vyvinutý a zaregistrovaný společností Luigi Bormioli. High tech foukané, bezolovnaté, křišťálové sklo neobsahuje žádné těžké kovy. Sklo má vynikající chemické, optické a mechanické vlastnosti.
Sklo je naprosto transparentní, podle normy ISO/PAS IWA 8:2009 splňuje požadavky na ultra čisté křišťálové sklo. Propustnost světla je 91%, schopnost správného podání barev vína je 99,99%. Chromatické spektrum vína v čistém křemíku a sklenici ze skla SON.hyx® se shoduje, takže budete moci ocenit všechny barvy a odstíny vína.
Sklo je silné, odolnost okraje sklenice je vyšší o 37,5%, odolnost proti nárazu je vyšší o 105%, a odolnost proti krutu stopky (např. při sušení sklenic v ruce) je vyšší o 98%. Mechanická odolnost je celkově zvýšena díky speciálním výrobním postupům. Sklenice ze skla SON.hyx® nemá slabá místa.
Sklo je také odolné vůči mytí v myčce. Po 4000 mycích cyklech nedošlo ke změnám v průhlednosti a lesku sklenic.
SPARKX®
Sparkx® je ultra čisté a trvanlivé sklo. Studováním spektrofotometrických vlastností skla našel vývojový tým Luigi Bormioli nové sklo nevídaného lesku a propustnosti pro světlo. Nový materiál má velmi nízký obsah železa, díky tomu sklo neovlivňuje barvu nápoje ve sklenici.
Sklo Sparkx® podle normy ISO/PAS IWA 8:2009 splňuje požadavky na ultra čisté sklo. Propustnost světla je vyšší než 98,8 %, chroma je menší než 0,5 a obsah oxidů železa je nižší než 140 ppm. Všechny tři parametry společně zaručují velmi čiré, barevně naprosto neutrální sklo.
Sklo je také odolné vůči mytí v myčce. Po 2000 mycích cyklech nedošlo ke změnám v průhlednosti a lesku sklenic. Sklo je trvanlivé, odolnost proti rozbití je vyšší o 30%. Sklo neobsahuje olovo ani jiné těžké kovy.
Všechny sklenice ze skla Sparkx® mají stopky s úpravou Titanium reinforced®, tudíž jsou odolnější proti rozbití.
TITANIUM REINFORCED®
Známka „zpevněno titanem“ označuje permanentní úpravu stopek sklenic proti opotřebení. Jde o proces, využívající nanotechnologie, vyvinutý výzkumným a vývojovým oddělením Luigi Bormioli. Proces zpevní povrch skla a zvýší tak odolnost proti opotřebení a abrazi. Výsledkem je zvýšená odolnost stopek sklenic proti rozbití o 140%.
Proces aplikace povrchové úpravy je první na světě, je patentovaný (nr. EP20100153150) a maximálně efektivní.
Úprava „Titanium reinforced®“ od Luigi Bormioli je nejspolehlivější – garantuje odolnost stopek sklenic proti rozbití i po mnoha průmyslových mycích cyklech. Zachovává lesk a průhlednost skla a nezpůsobuje žádné barevné změny na skle.
Někteří napodobitelé se snaží tuto úpravu imitovat, ale jejich úprava zmizí po několika mycích cyklech a navíc způsobuje nechtěné optické jevy na skle, jako duhové zbarvení skla (iridescenci).
T-NAX glass®
Sklo T-NAX glass® je nejodolnější sklo na vinné sklenice na trhu. Při výrobě se používá technologie jako při výrobě krycích skel na I-Pady, čelních skel v leteckém průmyslu apod. Proces výroby vyvinul Luigi Bormioli ve spolupráci s prestižní americkou univerzitou a italským vývojovým centrem.
Technologie spočívá ve výměně iontů: ionty sodíku ze skla jsou nahrazeny většími ionty draslíku z tavicích solí. Díky tomu je povrch skla pod stálým tlakem, který uzavře případné mikroskopické trhliny ve skle. Výsledkem je 6x silnější sklo než běžné jemné sklo a to bez jakýchkoliv, životnímu prostředí škodlivých
- s ultra dlouhou životností
- ekologické
- vhodné do myčky
Sklo T-NAX glass® je ručně vyráběné foukané sklo s unikátními vlastnostmi. Okraj sklenice je velmi tenký - 0,8 mm. Díky zvýšené odolnosti skla, je sklo extrémně tenkostěnné a má rovnoměrnou tloušťku, takže nedochází k žádnému optickému zkreslení vína. Stopka vína je velmi tenká, napojení stopky na kalich a podstavec je elegantní, podstavec je rovný a plochý.
Údržba varných konvic
Pokud chcete svou varnou konvici udržet stále jako novou a předejít nepříjemnostem nebo dokonce její nefunkčnosti, odstraňujte vodní kámen jednou za 200 – 300 varných cyklů nebo jednou měsíčně v závislosti na tvrdosti vody. Můžete použít komerční odstraňovač vodního kamene pro varné konvice. Můžete také použít přírodní postup. Nalijte do prázdné konvice tolik bílého octa, aby hladina byla 2 cm ode dna. Zapněte konvici a uvařte ocet. Po vychladnutí octa můžete tento proces několikrát opakovat. Použijte jemný kartáček s octem na odstranění vodního kamene z plastového držáku senzoru množství vody v konvici. Po úplném odstranění vodního kamene několikrát vypláchněte konvici čistou vodou.
Vnější povrch čistěte čistou vlhkou utěrkou a vyleštěte suchou utěrkou. Nepoužívejte žádné abrazivní ani žíravé prostředky na vnější ani na vnitřní povrch. Pravidelně čistěte filtr v hubici konvice. Vyjměte filtr a šetrně vyčistěte jemným kartáčkem pod tekoucí vodou.
Jak vybrat kuchyňský nůž?